Setup not complete. Please add your Bloglovin' URL to the Bloglovin' Button in the dashboard.

Creatieve coaching & Art

Ik zie ik zie…

Kun je iets vertellen…?

Er hing een schilderij op een expositie genaamd “zien”, het is, zoals voor vele, kwetsbaar om je werk aan derden te tonen. Niet alleen het kunstwerk wordt bekeken en beoordeeld, maar ook de maker zelf. Bij de afsluiting van de expositie werd er gesproken over in je spiegelbeeld kijken. Dat is precies wat het is, de beelden, kleuren, compositie, beweging, tegenstelling e.d. alles laat een stukje zien van wie jij bent. Er hingen nl. veel portretten op de expositie, maar weinig waren het spiegelbeeld van de maker zelf. Zijn deze portretten de maskers van de makers? Verstoppen zij zich achter de techniek, of zouden ze graag zo willen zijn?

Wat zou er gebeuren als iedereen zijn ware , pure  en rauwe zelfportret kon tonen. Oordelen of veroordelen zou dan niet meer nodig zijn. Als je nl. je eigen (im)perfecties aanvaard en laat zien kun je niet anders dan dit ook in andere accepteren en bewonderen. Zijn wie je  bent in al je kwetsbaarheid is het mooiste en tegelijkertijd het moeilijkste wat er is.

Dus toen er aan mij gevraagd werd; ‘kun je iets over je werk vertellen?”, brabbelde ik iets over schaduwkanten accepteren en dat alles met elkaar verbonden is, de ander zag er ook een baarmoeder in en van wie zijn die handen? Door mijn schilderij te tonen liet ook ik mijn masker vallen, en er iets over vertellen tja dat was nog even lastig.

Dit is het verhaal dat ik ook had kunnen vertellen;

schilderij tekentherapie zelfkennis transformatieproces tekentherapie beeldende kunst expositie zien hanneke van beek tekenhuys regio arnhem utrecht veenendaal amesfoort groei coach creatieve coaching kunstzinnige therapie

Het schilderij is een gedeelte van een oud schilderij. Een grote grijze reiger vliegend van het donker naar het licht, een gedicht in het rood dat sprak over niet opgeven als het moeilijk wordt en twee handen in het zilver. Een hand is van mij en de ander komt uit een andere wereld. Het is de hand van mijn moeder… Deze handen kwamen weer tevoorschijn in de vloeibare bijenwas die ik er overheen goot, met de bedoeling het verdriet een nieuwe plek te geven en een positieve draai te geven aan datgene waar je niet vaak over praat. De bijenwas kwam er laag over laag overheen, maar tot mijn verbazing bleven de handen zichtbaar.

 

Deze handen lieten mij ZIEN

ZIEN dat je niks alleen hoeft te doen

ZIEN dat alles op zijn tijd komt

ZIEN dat ook je schaduw in het licht mag staan

ZIEN dat handen kunnen maken wat je vanbinnen voelt

ZIEN dat iedereen iets anders ziet

ZIEN dat er oneindig veel moois te zien is

ZIEN dat beelden van binnenuit komen en de taal spreken van je hart

Er hing een schilderij op een expositie, ik heb hem gezien en nu kan ik er afscheid van nemen.

 

Dream * create * inspire

Hanneke van Beek – Creatieve Coach & kunstenaar

www.tekenhuys.nl – info@tekenhuys.nl

P.s. interesse in het kunstwerk “zien” of andere Elements art, stuur dan een mail naar bovenstaand mailadres.

 

 

 

 

 1 thought on “Ik zie ik zie…”

Geef een reactie